ogrzewanie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



StiebelEltron Green Hero z Bosch Termotechnika

Artykuł Dodaj artykuł

Jakim gatunkiem drewna palić i jak je przechowywać?

By dbać o środowisko i czyste powietrze, nie trzeba rezygnować z kominka. Wystarczy stosować się do kilku zasad, które pozwolą na ekologiczne użytkowanie ogrzewaczy.

By dbać o środowisko i czyste powietrze, nie trzeba rezygnować z kominka. Wystarczy stosować się do kilku zasad, które pozwolą na ekologiczne użytkowanie ogrzewaczy.

- Można cieszyć się wyjątkową atmosferą, którą tworzy piękna wizja ognia w kominku i jednocześnie zachować postawę proekologiczną – mówi Patrycja Sobień z antysmogowej kampanii „Nie rób dymu”, zajmującej się edukacją społeczeństwa w zakresie ekologicznego i ekonomicznego palenia drewnem.

Jakie drewno wybrać?

Jakim gatunkiem drewna palić i jak je przechowywać?Zapomnij o drzewach iglastych. Spalają się bardzo szybko i wytwarzają dużo zanieczyszczeń – to wynik wysokiej wilgotności, żywicy i małej gęstości drewna. - Spośród drzew liściastych najlepiej wybierać: dąb, grab, jesion i buk. Ich drewno wytwarza najwięcej ciepła oraz najdłużej i najwolniej się pali – mówi Patrycja Sobień.

Drewno powinno być suche. Palić należy tylko drewnem odpowiednio długo sezonowanym (suszonym). Minimalny czas sezonowania drewna powinien wynosić dwa lata. Suche drewno wytwarza dużo więcej ciepła, a podczas jego spalania wytwarza się mniej dymu, a więc mniej szkodliwych substancji.

Czym rozpalać w kominku?

Rozpałka pod postacią kolorowych gazet to klasyczny błąd. Zadrukowane kartki zanieczyszczają powietrze, a podczas spalania zmieniają się w latający popiół, który może wlecieć do pomieszczenia. Nie używaj też alkoholu, benzyny, czy innych substancji łatwopalnych. To może być niebezpieczne i zakończyć się wybuchem, lub pożarem.

Bezpiecznie możesz używać rozpałek przeznaczonych specjalnie do kominka lub po prostu drewna, które szybko się spala, ale nie jest wilgotne – np. z drzew owocowych.

Przechowywanie drewna

By mieć pewność, że drewno, którym palimy w kominku jest nieszkodliwe dla środowiska, należy je też w odpowiedni sposób przechowywać. - Zapas należy składować tak, by drewno miało jak największy dostęp do powietrza i jednocześnie chronić je przed wilgocią. Najlepiej więc trzymać je na zewnątrz i pod zadaszeniem – radzi ekspert z „Nie rób dymu”.