ogrzewanie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



StiebelEltron Green Hero z Bosch Termotechnika

Artykuł Dodaj artykuł

Lato to dobry moment, by zabezpieczyć ogrzewanie domu. Jaki rodzaj opału wybrać?

W sezonie letnim mało kto myśli o zabezpieczeniu opału na zimę.

W sezonie letnim mało kto myśli o zabezpieczeniu opału na zimę. Tymczasem warto to zrobić właśnie teraz, ze względu na niższe ceny, większą dostępność i możliwość spokojnych zakupów, również przez Internet. Paliwo kupowane latem to również jego lepsza jakość. Na co zwrócić uwagę, by kupić wartościowy produkt i nie przepłacić?

Lato to dobry moment, by zabezpieczyć ogrzewanie domu. Jaki rodzaj opału wybrać?

Najbardziej intensywny okres sprzedaży opału pokrywa się z sezonem grzewczym i trwa od października do marca. Wiosną i latem zainteresowanie ekogroszkiem i innymi produktami węglowymi w naturalny sposób maleje. W konsekwencji, by zachęcić klientów, sprzedawcy nierzadko oferują niższe ceny i dodatkowe opcje rabatowe, takie jak darmowy rozładunek lub transport. Ciepłe miesiące to również większy wybór i gwarancja szybkiej dostawy. Dodatkowo, specjaliści rekomendują zakup opału latem, ze względu na jego lepszą jakość. Surowiec przechowywany na słońcu, w ciepłych miesiącach jest znacznie lepiej wysuszony, a przez to lepiej palny i lżejszy. Dzięki temu za opał płacimy realnie mniej, ponieważ produkt nie jest dodatkowo obciążony wilgocią. Warto jednak wybierać dostawców, którzy przechowują opał w zadaszonych halach przez cały rok.  Składowanie opału na zewnątrz, niezależnie od pory roku, negatywnie wpływa na jego jakość. Najlepsi producenci magazynują węgiel w specjalnie przystosowanych, ogrzewanych podłogowo halach. Specjaliści rekomendują, by sprawdzić dostawcę w tym zakresie.

Jak kupować?

Zazwyczaj kupujemy opał od jednego, wcześniej sprawdzonego dostawcy przez wiele lat z rzędu. Istotna jest jednak systematyczna kontrola jakości dostarczanego paliwa, co pozwoli mieć pewność, że otrzymujemy produkt warty ceny, którą płacimy.

– Jednym z najważniejszych elementów, na które należy zwrócić uwagę, jest odpowiednio wysoka wartość opałowa, czyli kaloryczność - mówi Orest Michalczuk, Dyrektor Handlowy Energo Bielsk sp. z o.o. – Im jest ona wyższa, tym mniej paliwa będziemy potrzebowali, by skutecznie ogrzać budynek. Warto wiedzieć, że kaloryczność i idąca za nią jakość spalania nie wynika tylko z rodzaju surowca i może być różna u różnych producentów – dodaje.

Przykładowo,  standardowa wartość ekogroszku wynosi od 24 do 26 MJ/kg. Na rynku możemy znaleźć również paliwa o podwyższonej jakości. Kaloryczność ekogroszku Extra Premium + od Energo Bielsk może dochodzić do 28 MJ/kg.

– Sprawdzając etykietę, warto  pamiętać, że kaloryczność to nie to samo, co ciepło spalania – mówi Orest Michalczuk. – Ciepło spalania informuje o całkowitej ilości ciepła uzyskanej w procesie spalania, łącznie z ciepłem pochodzącym ze spalin czy kondensacji pary wodnej. Wartość opałowa nie uwzględnia tych nieistotnych dla ogrzewania czynników i tę wartość powinniśmy mieć na uwadze przy ocenie jakości paliwa– dodaje.

Na co uważać?

Wysoka wartość opałowa świadczy o wysokiej jakości („więcej węgla w węglu”), dzięki czemu jest ono wydajniejsze – można użyć go mniej, by osiągnąć pożądaną temperaturę. Jak zostało wspomniane, węgiel, który kupujemy powinien być suchy. W naturalny sposób łatwiej o to latem, jednak najlepsi producenci są w stanie dostarczyć odpowiednią jakość przez cały rok. Zbyt wysoka zawartość wody w węglu sprawia, że intensywnie paruje ona podczas spalania, co z kolei prowadzi do powstawania kwaśnych skroplin, które niszczą piec. Mokre paliwo trudniej się rozpala, trzeba użyć go więcej, a wytwarzana para wodna przyczynia się do niekontrolowanej ucieczki ciepła przez komin. Zanieczyszczony wilgocią węgiel to stosunkowo częste zjawisko, dlatego skrajnie obniżona cena powinna zwiększyć naszą czujność - być może mamy do czynienia z mokrym paliwem. 

By mieć pewność, że węgiel jest i pozostanie suchy, najlepiej wybrać opał workowany. Kupując surowiec luzem, ryzykujemy, że nawet jeśli producent przechowywał go odpowiednio, zawilgotnieje w warunkach domowych. Produkt workowany utrzymuje stały poziom wilgotności, niezależnie od warunków zewnętrznych.

Przed zakupem paliwa warto sprawdzić zawartość kamienia. Wielu producentów niedokładnie oczyszcza węgiel, co jest zdecydowanie szkodliwe dla kotła.

- Energo Sp. z o.o., jako jeden z nielicznych na polskim rynku węgla oczyszcza swój opał metodą suchą, dzięki czemu paliwo jest bardzo kaloryczne, czyste i pozbawione kamienia. Dodatkowo, zapewniamy w ten sposób niski poziom wilgotności - mówi Orest Michalczuk. 

Istotnym parametrem, który należy wziąć pod uwagę, jest również spiekalność, czyli podatność na tworzenie się spieków: kamiennych brył, mogących uszkodzić piec. Powinna być jak najniższa i nie przekraczać wartości 20 RI. Dobrej jakości opał może spalać się prawie w całości, zostawiając mniej niż 5% popiołu. To z kolei pozwala rzadziej czyścić piec.

Ważne parametry pieca

Właściwości opału są ważną sprawą, jednak wybierając surowiec, którym ogrzejemy dom, należy zacząć od sprawdzenia parametrów posiadanego kotła oraz zaleceń producenta w tym zakresie. Nieodpowiedni dobór paliwa może  skutkować nieefektywnym ogrzewaniem oraz narazić nas na dodatkowe koszty. W skrajnych przypadkach możliwe jest uszkodzenie pieca, skrócenie jego żywotności lub utrata gwarancji. Najbardziej istotnym parametrem jest uziarnienie węgla, czyli wielkość poszczególnych bryłek. Na rynku znajdziemy paliwo zbudowane z niewielkich ziaren do 20 mm (miał węglowy) przez średnie (ekogroszek) po duże (powyżej 25 mm): orzech czy kostkę. Producenci pieców określają zazwyczaj rekomendowane parametry opału, które opisaliśmy wcześniej, takich jak spiekalność czy wartość opałowa.

Bezpieczne dla środowiska

Jak pokazują badania Krajowego Ośrodka Bilansowania i Zarządzania Emisjami za 46% smogu (PM10) odpowiada opał niskiej jakości. Jak go rozpoznać?  - Parametrem, który wskazuje na potencjalną szkodliwość dla środowiska jest zawartość siarki w paliwie – mówi Orest Michalczuk. – Im mniej tego pierwiastka, tym bardziej ekologiczny jest produkt. W Energo Sp. z o.o.  produkujemy oczyszczony opał, który zawiera zaledwie 0,5% siarki, co znacząco redukuje ilość szkodliwych spalin emitowanych w procesie spalania – dodaje. Do najpopularniejszych produktów o zmniejszonej zawartości siarki należy ekogroszek. Jest zarówno ekologiczny jak i ekonomiczny: w minimalnym możliwym stopniu zanieczyszcza powietrze i jest wydajniejszy niż inne odmiany węgla. Opał o obniżonej zawartości siarki jest również bezpieczny dla instalacji, ponieważ zapobiega korozji kotła i komina w wyniku działania kwasu siarkowego.